Pikantní dýňová polévka se zázvorem a krevetami

10:41:00



 Znáte to, vzbudíte se a víte, že je zle. Pálí Vás oči, z nosu Vám teče nudle a v krku pálí jako na Sahaře.Já v takových chvílích sahám po blahodárné síle zázvoru a horkých polévkách. No a nejlepší na podzimu je, že díky tomu, že zrají všechny možné druhy dýní, se dá hřejivá léčivá moc polévek a zázvoru nádherně propojit a ještě se u toho ani nezapotíte. 

 Moje verze dýňového krému je inspirována Asií, těšte se tedy na kombinaci jemnosti kokosového mléka, zemitosti indického koření, ostrosti zázvoru a slaďoučkých krevet.

Dýňová polévka se zázvorem a krevetami
na 2-3 porce potřebujete

500 g pečené dýně (např jedna větší hokaidó, ale lze použít i máslovou nebo muškátovou)
krevety (cca 4-5 ks/na porci Vám bude stačit :)
1 šalotka
větší stroužek česneku
olivový olej
400 ml vývaru (kuřecí, hovězí- jaký máte)
150 ml kokosového mléka
strouhaný čerstvý zázvor (kousek asi jako pánský palec :)
kousek čerstvé jalapeňo papričky

koření :
1,5 lžičky garam masaly 
1 lžička kurkumy 
0,5 lžičky muškátového oříšku

na dochucení:
sůl
pepř
půlka citronu
a rybí omáčka

celková příprava 30 minut

 V hrnci na trošce olivového oleje krátce orestujte šalotku spolu s garam masalou, kurkumou a muškátovým oříškem. Už teď byste měli cítit, jak koření restováním nádherně otevírá svou vůni.  Pak vhoďte kusy pečené dýně a nechte ji na koření prohřát (já použila polovinu muškátové, kterou jsem měla upečenou z předchozího dne- jak na nejlepší pečenou dýni zas jindy:). 
Vše zalijte horkým vývarem, přisypte strouhaný zázvor a česnek a nechte společně probublat. Pak vytáhněte svůj tyčový mixér a krásně do hladka celou směs promixujte. 

 Polévku vraťte zpátky na mírný plamen a můžeme se vrhnout na ladění chutí. Přidejte kokosové mléko, nechte probublat...a přichází řada na krevetky. Opravdu jim stačí pár minut aby se krásně uvařily, takže je stačí přidat až téměř ke konci vaření, jinak by byly gumové. 
Takže když se nám krevetky mírně povařily asi 4 minutky, můžeme začít dochucovat. Dosolíme a dopepříme dle chuti (a samozřejmě podle toho, jak pikantní si děláte vývar :) a zakapeme polévku citronovou šťávou a rybí omáčkou (postačí asi 2-3 lžičky). 

 Ale teď nejdůležitější fígl, na drobno nakrájená paprička jalapeňo.
Vaříme polévku v asijském stylu s kokosovým mlékem..dali jsme tam zázvor...proboha proč by tam ta holka dávala jalapeňo, říkáte si? Áha, ale to je právě chyba. Zelená jalapeňo krásně povzbudí Vaše chutě pálením hned při ochutnání polévky a zázvor po jejím doznění štafetu převezme a příjemně jazyk prohřeje na konci. Tak to s žádnou pálivostí nepřeženete. Jen díky jalapeňo je tahle polévka vyváženě pikantní od začátku až do konce :)



 Než jim v mém oblíbeném stánku na místním trhu zase dojdou dýně, myslím, že se s ní v sychravých dnech ještě mockrát ráda zahřeju :)

PS: zdravá jsem byla za dva dny, to myslím docela jde ;)
T

Follow my blog with Bloglovin


You Might Also Like

0 komentářů