Nedělní idylka s Geraltem a profiteroly

9:59:00


Znáte ty dny? Vzbudíte se a nechce se Vám vstávat. Venku je ošklivo, fouká...ale je neděle! No a jestli se stejně jako já někdy rádi vykašlete na svět a koukáte na něj radši s dobrou knížkou přes okno, mám pro Vás tip na perfektní ňomku, která Vaš odpolední kafíčko posune ještě o stupěň vejš aniž byste museli vytáhnout paty z domu.
U mě spolehlivě vyhrála kombinace se skořicovým cappucinem a Zaklínačem :)

Tyhle suroviny máte doma prakticky vždycky:

Profiteroly s chantilly krémem
na dva plechy profiterolů potřebujete

Odpalované těsto:
125 ml vody
125 ml mléka
100 g másla
1 lžíce  krupicového cukru
špetka soli
150 mg  hladké mouky
4 vejce

Chantilly krém: 
200 ml balení šlehačky
60 g moučkového cukru
vanilkový lusk

+moučkový cukr na posypání

Celková příprava 75 minut.

 Mléko s vodou nalijte společně do rendlíku, přidejte máslo, sůl a lžíci cukru a pomaličku přiveďte k varu. Až tekutina začne vřít, odstavte ji z přímého žáru a postupně vmíchejte mouku. Vraťte směs zpět na mírný oheň a míchejte. Správnou konzistenci poznáte, až se těsto začne čistě odlepovat od stěn hrnce. Neděláme ale jíšku, takže žádné smažení.

 Až bude hmota hotová, dejte ji v rendlíku na chvíli chladit a mezitím si rozehřejte troubu na 200°C a připravte vejce. Nemusíte je oddělovat, ale dejte pozor, abyste se je nesnažili vmíchat do ještě horké směsi- nechcete míchaná vajíčka, ale odpalované těsto. Počkáme tedy asi deset minut a pak vejce po vejci vmícháme do máslové směsi. Vznikne lesklá, lepkavá hmota, která je ideální k nastříkání na pečící papír. 

 Pak vezměte cukrářský sáček se střední špičkou a na pečící papír z těsta nastříkejte kolečka o průměru asi 1,5 cm (věřte, že až v troubě nabydou, budou akorát na jedno sousto).
 Malý tip navlhčete si prst a na každém kolečku zamáčkněte špičku, která vám při stříkání vznikla. Každý profiterol tak bude po upečení krásně kulatý.



 Připravený plech můžete bez obav vložit do vyhřáté trouby a pečte cca 20 min, do zlatova. Pozor, ať hmotu nepečete příliš zprudka nebo málo (každá známe svou troubu nejlépe a dokážeme odhadnout její možnosti). Pokud budete péct pomalu za nízké teploty, budou profiteroly suché, pokud teplotu pečení přeženete, skončíte naopak se splasklými vlhkými chudinkami. 

 Teď přichází ten krásný čas přípravy krému. Zatímco nám profiteroly pomalu chladnou, pustíme se do šlehání chantilly krému, který je stejně chutný, jako jednoduchý. Smícháme šlehačku s práškovým cukrem a vanilkou...a šleháme do tuha. Mně se osvědčil klasický ruční tyčový šlehač.

Až máme hmotu vyšlehanou, vezmeme opět cukrářský sáček a tou nejtenčí možnou špičkou naplníme vystydlé koblížky. Šlehačkou nešetřete, je to právě krém, který při rozkousnutí profiterolu působí to pravé orgastické blaho :)

 Základ máme, nyní vše vychlaďte, ať je krém lahodný a před podáváním se nebojte vydatně pocukrovat moučkovým cukrem!


 Takhle dostupný a jednoduchý recept je vše, co potřebujete abyste si ozvláštnili svůj víkend, i když máte zrovna náladu jako nejprotivnější grumpy cat ... a pokud Vás užene nečekaná návštěva, uhrajete to zase na dokonalou hospodyňku.

PS pro zvídavé: zbylé prázdné profiteroly lze naslano naplnit třeba čerstvým sýrem s bylinkami a uzeným lososem, ideální k večernímu vínečku! :)
T



You Might Also Like

0 komentářů