Řepové placičky s fetou a jogurtovým dresinkem

8:28:00


 Je podzim a nevím jak Vy, ale já ty barvy, do kterých se barví příroda, prostě miluju. Pro mě je to čas dýní, řepy, kaštanů, ořechů a obecně zemitých chutí a krásných barev. Proto jsem se začala pouštět do receptů, které tu trochu barev dokážou přenést i do mé kuchyně. 

 Zkuste si se mnou tyhle placičky z červené řepy a já Vám slibuju, že s nimi uděláte parádu nejen na pohled, ale zejména díky jejich neotřelé chuti :)

Řepové placičky s fetou a jogurtovým dresinkem
na 8 placiček potřebujete

250g pečené červené řepy
100g fety nebo balkánského sýra
120g strouhanky
2 celá vejce
3 šalotky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce italských bylinek (oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn)
1 lžíce šalvěje
pepř a sůl 

Jogurtový dresink:
150g hustého jogurtu
1 lžíce světlé tahini pasty
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce nasekané máty + na ozdobu
pepř a sůl na dochucení

celkový čas přípravy 30 minut

 Řepu zabalte každou zvlášť pečlivě do alobalu a dejte péct na 180°C do trouby. Bude se péct podle toho, jak velké kusy jste vybrali, tedy cca 20-60 minut. Upečené bulvy ještě teplé oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. 
 K nastrouhané řepě přidejte nakrájené šalotky, bylinky, vejce, olej, strouhanku, rozdrobený sýr, dochuťte vše solí a pepřem a smíchejte v rovnoměrnou hmotu. Pak z řepové směsi vytvarujte asi 2cm vysoké bochánky, které pak na troše oleji pozvolna na pánvi opečte do zlatova (v případě řepy spíš do tmavohněda :) Můžete taky zkusit variantu pečení v troubě. Pečte je pak asi 15 minut na 200°C. 

 Než se placičky dopečou, smíchejte ingredience na dresink a dochuťte jej podle své chuti a je to!  Pro efekt podávejte posypané zbytkem nasekané máty :)


PS: Tyhle placičky se dají mimochodem použít třeba do burgerů jako super alternativa pro Vaše maso neprožívající přátele ;)

Uvařte si svařák do termohrnku, běžte se projít a prostě...užívejte podzimu!
T

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like

0 komentářů