Dhál z červené čočky se špenátem a uzeným tofu

10:19:00

 Občas má prostě člověk chuť, pro dobrej pocit udělat pro svoje tělo něco zdravýho a tak nějak mu ulehčit (tenhle pocit u mě bývá častej zejména po několika dnech natáčení a super zdravého a pravidelného stravování v cateringu). Tyhle stavy zpravidla řeším tak, že zajdu na něco zdravého a fresh do Dhaba Beas, kterou mám díky bohu za domem. Dlouho mi ale vrtalo hlavou, jakto, že tam mají ty omáčičky a směsi tak strašně dobrý...no a to by ale nebylo, aby se T nekousla do zadku a nedonutila se to tajemství pokořit!

Tenhle recept je tedy výsledkem mého pečlivého ladění kombinace koření a věřte mi, že ta chuť a vůně dokáže rozehnat i všechno tu skorolistopadový pošmourno.

 A já se tak s Váma konečně můžu podělit, jak si můžete interpetovat mou milovanou indickou kuchyni i doma ;)

Dhál z červené čočky se špenátem a uzeným tofu
na 2 větší porce potřebujete

koření:
2PL garam masaly
2ČL římského kmínu 
4ČL kari směsi
2ČL sušeného chilli
2ČL kurkumy

200g červené čočky
400ml  horké vody
150g listového špenátu
100ml kokosového mléka
100g uzeného tofu
1/2 červené cibule
2 středně velká rajčata
4cm čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
2 PL  oleje
máslo
trocha citronové šťávy na dochucení
sůl, pepř

rýži nebo čapátí k podávání

celkový čas přípravy 35 minut

 Rozpálíme hlubokou pánev a na oleji začneme pomalu smažit směs všech sušených koření. Pozor, nepřipálit! Nechte pražit dokud se vše krásně nerozvoní. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

 Mezitím si pečlivě propláchněte červenou čočku (ideálně chcete aby z ní úplně přestala téct kalná voda). Přisypejte čočku na pánev, nechte také krátce orestovat (začne vypadat jakoby průsvitně) a přilijte vroucí vodu. V této fází už můžete do směsi přidat i špenát, česnek a strouhaný zázvor. Zakryjte poklicí a nechte asi 10 minut vařit.

 Dále si připravíme zavářku. Je to důležitý proces, právě tato netradiční úprava rajčat vám zaručí autentickou chuť a krémovost výsledného dhálu :) Rajčata nakrájíte na kostky a na zpěněném másle je necháte pomalu rozvařit na kaši. Tu poté vmícháme do uvařené směsi čočky a špenátu.

 Teď už jen zkontrolujeme hustotu omáčky (dle uvážení přidáme trochu vody), a poté vmícháme kokosové mléko a na kostky nakrájené uzené tofu. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Jako příloha je vynikající divoká rýže nebo placky čapátí!

Při podávání doporučuji ozdobit několika zbylými kostkami tofu a trochou kurkumy :)


Jen škoda že ta vůně vyfotit nejde... :)
T

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like

0 komentářů