Thajský nudlový salát s mangem a dresingem z kokosového mléka
4:01:00
Od chvíle, kdy jsem v červnu se svým pop-up bistrem The Original Brunchies poprvé vyrazila s tímhle salátem do ulic, jsem si už od Vás vyslechla spoustu pochval a otázek na jeho složení a přípravu...Nějak jsem se ale ne a ne dostat k sepsání receptu!
Přitom je to zase super trendy veganskej, bezlepkovej, asijskej a navíc úplně jednoduchej recept na přípravu :) Já tenhle salát beru i jako skvělej způsob, jak si připomenout léto a dostat do sebe takhle na podzim zas nějaký ty vitamíny v odlehčený podobě. Občas je potřeba trošku ulevit žaludku od všech těch poctivejch zeleninovejch krémů, zapečenejch variacích a taženejch husiček kterýma se teď na podzim ládujeme ;)
No tak přece jsem Vám nemohla odmítnout a nepodělit se! Tak, jak doufám, že Vy všichni, kteří jste ho ještě neochutnali, neodoláte tomuhle receptu ;)
Takže nože do pozoru a za dvacet minut je hotovo!
s dresingem z kokosového mléka
na salát pro 2-3 osoby budete potřebovat:
1 menší cuketa
2 velké mrkve
1 mango
1/2 červené cibule
5 středních ředkviček
dvě hrsti klíčků (nejlépe mungo nebo sojové)
thajská bazalka
koriandr
lžíce sezamového oleje
1/2 balíčku rýžových nudlí
Na dresing:
150ml kokosového mléka
čerstvý zázvor
1 limeta
citronová tráva
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rybí omáčky
kousek nasekané chilli papričky dle chuti
Salát vyrobíte jednoduše. Nakrájejte si mrkev a cuketu na nudličky, rozehřejte na pánvi sezamový olej a krátce na něm zeleninu orestujte se špetkou soli a pepře. Jen tak narychlo, aby byla cuketa tepelně upravená, ale pořád hezky na zkus. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Rýžové nudle spařte v míse vroucí vodou. Stačí jim jen minutka a budou hotové. Ihned zceďte a také nechte vychladnout.
Oloupejte a nakrájejte si na nudličky mango, červenou cibuli a na hrubou nastrouhejte ředkvičky. Smíchejte s nahrubo natrhaným koriandrem, thajskou bazalkou a vychladlou směsí restované zeleniny a nudlemi.
A teď už jen dresing :)
Prvně si natlučte citronovou trávu tak, že do ní jednoduše na několika místech bouchnete tupou stranou nože. Oloupejte zázvor a odzrníčkujte chilli papričku. Vše vhoďte spolu s cukrem, šťávou z limety a rybí omáčkou do robotu a rozmixujte do jemna. Smíchejte s kokosovým mlékem a podle své chuti doslaďte, přiostřete nebo dolaďte rybí omáčkou. A je to!
Dresingem hlavně nešetřete! Opravdu skvěle celý salát propojí :)
Chutnal Vám? Dejte mi vědět v komentářích nebo na Facebooku a pokud se Vám můj blog zalíbil, nezapomeňte, že mi pořád můžete dát hlas v Blogerce roku!
A ať Vás ten pochmurnej listopad nepřeválcuje ;)
T
0 komentářů