Teplý bulgurový salát s pečenou dýní, rukolou a pomerančovým dresingem

9:08:00

Nevim jak Vás, ale mě ta brzká tma a všeobjímajícný pošmourno každej rok prostě dostávaj! <3 Nejlepší na podzimu je pro někoho to těšeníčko na Vánoce, vůně všeho toho cukroví, co se pomalu připravuje...já mám ale hlavně radost z toho, že všichni zas ,,za kamna vlezem''. Scházíme se víc s rodinou i kamarádama pěkně v teple nad vínem a deskovejma hrama (milujeme!) a prostě si užíváme hlavně tý vzájemný mezilidský pohody :) 

No a protože je za náma vinařema už husičkovej Svatej Martin ale přitom se blíží zápaďáckej krocaní Den díkuvzdání, rozhodla jsem se s Váma dneska podělit o parádní podzimní přílohu. Tenhle teplej salát se totiž úplně nejvíc hodí právě k pečenýmu masu <3 Nejlepší je navíc právě na větší oslavy, protože ho stačí jen přichystat na velkou mísu a nechat všechny ať už se obslouží sami :) A krom toho je to další zajímavej způsob, jak netradičně zužitkovat dýni a třeba i překvapit hosty... dýně totiž fakt nepatří jen do polívky! 

Bulgur je totiž sice docela obyčejná nalámaná celozrnná pšenice, má ale vysokej obsah lehce stravitelných bílkovin, vlákniny a třeba i vitamínu A a železa, takže je určitě dobrým zpestřením jídelníčku :)

Můžu Vám teda říct, že my se Samem si doma tenhle teplej salát užíváme nejvíc s růžovejma kachníma prsíčkama. Když ale muže nemám doma, dám si ho třeba i jen tak s čerstvým kozím sýrem... ten k dýni sedí taky naprosto božsky! ;)

Tak si nalijte třeba skleničku letošního svatomartinskýho Müllera a můžeme se pustit do vaření ;)
Teplý bulgurový salát s pečenou dýní, rukolou a pomerančovým dresingem 
na salát pro 4-6 osob budete potřebovat

300g bulguru
900 ml vody
1 dýni hokkaido
2 lžičky olivového nebo dýňového oleje (volitelné) 
balíček rukoly

Na dresing:
šťávu ze 2 pomerančů
lžíci dijonské horčice
olivový olej
1 lžíce medu
sůl a pepř na dochucení

První krok v tomto receptu je úplně jednoduchý. Předehřejte troubu a dejte do ní péct dýni. Mně nejvíc vyhovuje vydlabat z ní semínka, oloupat ji a pak rozdělit na asi 8 stejných kousků, které lehce osolíte, opepříte a pokapete olejem. Tajný tip: zkuste místo olivového oleje použít olej dýňový, dodá úžasnou chuť i vůni!

A když se Vám peče dýně, můžeme se pustit do přípravy bulguru. Pracuje se s ním úplně obdobně, jako třeba s rýží. Trochu ho propláchněte, dobře osolte a pak zalejte horkou vodou v poměru 1 díl bulguru na 3 díly horké vody. To znamená množství bulguru (300g) x 3= 900 ml vody ;) Vaří se doměkka, což trvá asi 10-12 minut. Uvařený bulgur zceďte a dejte stranou.

Než se dopeče dýně, připravte si dresing. Jednoduše rozmíchejte šťávu a strouhanou kůru ze 2 pomerančů s hořčicí, medem a olejem a vzniklou směs dochuťte solí a pepřem. 

Až bude dýně upečená krásně doměkka, už Vás nečeká skoro žádná práce. Nakrájejte ji na kostky asi 1x1 centimetr a už můžete servírovat. 
Bulgur, dýně, rukola, dresing. Mňam, rum, BUM!
Jak se Vám na oko víc líbí saláty? Když jsou hezky vystylovaný do vrstev podle ingrediencí a nebo Vám sedí ten trošku neupravenej ready-to-eat styl, kterej sice není tak vizuálně uhlazenej, ale zase zajistí, že se všechny chutě hezky promísí? Já se u focení nemohla vůbec zodpovědně rozhodnout! Myslim, že to bylo hlavně tím, že jsem celá netrpělivá fotila hladová, než jsem se do něj pustila ;) 


Tak neudělejte stejnou chybu jako já, najezte se včas a dejte mi pak vědět, k čemu a jak naaranžovanej sedl nejvíc Vám ;)
T




You Might Also Like

0 komentářů