Nepečený dýňový cheesecake

6:36:00

Poslední týdny se všechno barví do úžasnejch teplejch tónů a protože za tejden je Halloween, vypadá to všude v obchodech asi tak, jakoby premiérovala další řada Orange is the New Black. No a ať už tenhle oranžovej svátek slavíte nebo ne, krásně barevným dýním se na podzim prostě nevyhnete. 
Ale kdo by se jim taky vyhýbat chtěl?! Chutnejch variací na pečenou dýni, dýňový pyré, polévku anebo třeba koláč je sice tisíc, to ale neznamená, že musíte vytvořit z darů zahrádky naprostý cliché.
Zkuste se mnou tentokrát třeba něco trošku jiného- co takhle spojit dvě radosti dohromady a udělat si dýňový+cheesecake? :) 
U tohohle dezertu se mísí plná chuť dýně s podmanivou vůní skořice a muškátového oříšku...no a ta lehkost lehce citrusového krému se s krásně barevným pyré navíc naprosto skvostně doplňuje! Vůně dýně a koření mi voní bytem už čtvrtý den, takže slibuju, že rozhodně nebudete litovat ;) 
Tak pojďme na to!
Nepečený dýňový cheesecake
na dortovou formu o průměru 26 cm budete potřebovat:

1/2 větši dýně hokkaidó oloupané a nakrájené na kostky
700 g lučiny
3 plátky jedlé želatiny
12 lžic golden sirupu (koupíte např. v prodejnách Marks and Spencer)
směs koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek)
vanilka
citron
hnědý cukr
základní křehké těsto (viz. můj recept zde
sušená kandovaná dýně na ozdobu

celková doba přípravy 60 minut

Křehké těsto si podle receptu umíchejte, nechte odležet a naslepo bez náplně upečte do zlatova. Korpus nechte zchladnout a než se tak stane, pusťte se do náplní. 

Nejdřív si připravíme cukrový rozvar, ve kterém se bude vařit dýně. Nalejte si do rendlíku dostatek vody, přidejte pár kapek vanilkové esence, směs koření a dle chuti cukr a citron. Mně se osvědčilo na toto množství 8 lžic hnědého cukru a šťáva z čtvrtky citronu. Až se tekutina svaří, přidejte na kostky nakrájenou dýni a nechte povařit do změknutí. Dvacet minut by jí mělo bohatě stačit :) Až bude uvařená doměkka, jednoduše ji zceďte a rozmixujte na hladké pyré. Pokud chcete extra hebkou hmotu, ještě ji propasírujte přes jemné sítko. 

Připravte si plátky želatiny. Ty namočte a vymačkejte a vmíchejte do ještě horkého dýňového pyré. Pak směs nechte vychladnout. 

Krém připravíme také jednoduše. V míse si vyšlehejte lučinu spolu se zlatým sirupem. pár kapkami vanilkové esence a dvěma lžičkami mleté skořice a muškátového oříšku. Dochuťte šťávou z půlky citronu a máte to!

Teď už  jen zbývá krém a pyré ve vrstvách rozetřít na studený korpus. Fantazii se meze nekladou! Já mám třeba radši takový víc domáckej hala-bala styl zdobení, jednoduše jsem tedy krémy rozprostřela na sebe a posypala kandovanou dýní. :)
K takovýmu počasí, jaký je poslední týden, se asi nejvíc hodí aplikovat rčení: s cheesecakem a čajem, za kamna vlezem! Nebo minimálně nějak podobně, každopádně :D  
Já si jdu si pro ten čajík...a Vy si dejte cheesecake a hlavně nezmrzněte ;)

T


You Might Also Like

0 komentářů