Kachní kaldoun

10:38:00


Nevím jak Vy, ale já miluju kachnu a co naopak hrozně nesnáším je plýtvání  v kuchyni. Takže když jsem předevčírem při přípravách své speciální asijské kachny ořezávala prsa a stehýnka, už měla jsem v hlavě plán, co všechno se dá s takovým kachním skeletem provést.


Váš první nápad bude asi vývar. Já si ale myslim, že dneska mám pro Vás něco, co doma většina z Vás určitě skoro nedělá. Jo, kaldoun! Zadělávaná polívka, která zahřeje a zasytí při dlouhých únorových večerech, krémová voňavá horká dobrota s kousky kachního masa a jatýrek.

A o chuti Vám k tomu povim jediný. Už během focení se mi povedlo na tu vůni a krásně opečený šťavnatý játro, který jsem si schovala na ozdobu, nalákat i svýho fotografa, kterej je zapřísáhlej odpůrce vnitřností! No já jako argument nepotřebuju víc :)

Vývary jsou pořád dokola fakt nuda, takže pokud můžete drůbež běžte určitě do toho! 
Kachní kaldoun s nudlemi
na 6 porcí budete potřebovat
Na vývar:
kachní skelet a odřezky
200 g drůbežích jater
2 velké mrkve
2 stroužky česneku
1 petržel
1 červená cibule přepůlená
1/2 pórku
bobkový list
nové koření
Na dokončení
3 lžíce másla
5 lžic mouky
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
200 ml smetany (1 lžíci stranou smíchejte se žloutkem)
1 žloutek
1/2 svazku nasekaných lístků petržele 
uvařené široké nudle dle počtu porcí
jatýrka na ozdobu dle počtu osob


Vezměte všechny suroviny na vývar kromě drůbežích jater, dejte je do hrnce a zalijte cca 2 litry studené vody. Pomalu přiveďte k varu a vařte asi hodinu a půl. Na poslední půl hodinu přidejte omytá drůbeží játra. Po dvou hodinách vyjměte skelet, maso, drůbky i zeleninu a vývar přeceďte, abyste odstranili koření a usazeniny. 

Z mouky, másla a muškátového oříšku vytvořte světlou jíšku tak, že na pánvi rozpustíte máslo a na ně nasypete připravenou mouku a muškátový oříšek. Míchejte dokud se směs nespojí. Pak přidejte dvě naběračky vývaru a dobře metličkou rozmíchejte všechny hrudky. Připravenou směs vlejte do polévky a opět řádně rozmíchejte jakékoliv chuchvalce. Osolte a opepřete. Pak vše pár minut provařte.
Tak a teď už téměř finišujeme :) Oberte si veškeré uvařené maso, játra, mrkev a petržel nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Přidejte smetanu (doporučuju si ji před naltím smíchat s trochou horké polévky, aby se nezdrcla!), opět provařte. 

Mezitím si stranou uvařte dle chuti široké nudle a na pánvi krátce orestujte připravená játra. Stačí jim z každé strany 3 minutky...ale pozor, solte až po orestování, jinak Vám všechnu šťávu pustí ven! Nechte je bokem pár minut odpočinout a pak nakrájejte na šikmé plátky. Uvnitř by měla být krásně růžová a šťavnatá.

Těsně před podáváním do polévky vlejte připravený žloutek smíchaný se lžící smetany- dodá  plnost chuti :) Dosolte a dopepřete dle chuti a nasypte na drobno nakrájenou petržel.

TIP k podávání: Nudle stočte do hnízda uprostřed talíře, přelejte přes ně polévku a na vzniklý nudlový ostrůvek rozložte orestované játro. Posypte trochou petržele. 

Dobrou chuť!
Doufám. že Vám ode mě bude chutnat i tahle odbočka k staročeským kořenům ;)

PS: pořádný vývar je základ! ;)
T

You Might Also Like

0 komentářů