Asijské napařované 'pork buns'

9:55:00

Když jsem nedávno dostala svou obvyklou naléhavou potřebu okamžitě zkoušet v kuchyni něco úplně novýho, napadlo mě nechat se vyhecovat takovou pro mě zatím skoro neprozkoumanou oblastí- asijským pečivem. Vzniklo z toho ale něco, co jsem fakt nečekala. 

Tahle dekadentní ňomka, kterou jsem stvořila inspirována receptem z restaurace Momofuku, se v originále jmenuje Cha Siu Bao. No a když budeme chtít bejt při popisu hodně středoevropsky lokální, tak si tady můžem tiše pošeptat, že se blíží našemu kynutýmu knedlíku. Jenže! Když tu lehkou, vláčnou, na páře vařenou bun spojíte s dobře naloženou asijskou zeleninkou a s barbeque glazovaným šťavnatě  vypečeným vepřovým bokem, vzniká čisté blaho...

Recept vypadá možná na první pohled složitěji a sežere Vám to trochu víc času, než jste ode mě zvyklí...věřte ale, že to za to stojí. My ve WineN'toastu máme každopádně novou závislost!

No a kdybyste si s receptem náhodou nevěděli rady nebo měli prostě línou neděli...21.2. se koná další Restaurant Day, kde budeme přímo v centru Prahy v našem improvizovaném okénku Brunchies pro Vás mít připravené hned tři varianty buns! Sledujte facebookovou událost , kde bude již brzy zveřejněné menu a další podrobnosti :)

Asijské napařované 'pork buns'
na 10 buns s pečeným vepřovým budete potřebovat

Nakládaná zelenina:
2 mrkve
1/2 salátové okurky
rýžový ocet
voda
cukr
sůl

Mrkev si nakrájejte na julienne (hranolky velké asi jako sirka) a okurku na tenká kolečka. Připravte si nálev z teplé vody, rýžového octa, cukru a soli (vyvažte de vlastní chuti:) a vše jím přelijte. 
Zeleninu je dobré připravit si alespoň den dopředu, aby se dobře zaležela.


Pomalu pečené barbeque vepřové:
500g vepřového boku bez kosti
pepř a sůl na dochucení

Na marinádu:
3 lžíce dobré sojové omáčky
2 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce šťávy z citrónu
2 lžičky sezamového oleje
2 lžičky omáčky sriracha

Pokud jste koupili vepřový bok s kůží, odřízněte ji a vypečte si z ní přebytečné sádlo (bude se Vám hodit na přípravu těsta). Zbylý kus masa osolte, opepřete a zabalte pevně do alobalu. Troubu předehřejte na 180°C a maso v alobalu do ní vložte na dobré dvě hodiny pečení. Dobrá rada- neotevírejte alobal během pečení, utekla by Vám šťáva a porušila se struktura masa! 
Po dvou hodinách v troubě je maso připravené k odpočinku. Stále zabalené v alobalu je nechte vychladnout a pak vložte na dobrou hodinku do lednice, aby se zpevnilo. Pokud nemáte na přípravy celé odpoledne, jde taky nechat maso uležet v chladnu přes noc. 
Až se maso v chladnu zpevní, nakrájejte je na asi 0,5 cm tlusté plátky, obalte v připravené marinádě a nechte je na pánvi zkaramelizovat. Měli byste mít krásně tmavé lepivé a šťavnaté plátky masa, které stačí už jen plnit do buns :)


Těsto:
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
2 lžíce cukru
2 lžíce rozpuštěného sádla
1 lžíce sušeného aktivního droždí
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva

Všechny přísady na těsto smíchejte v pekařském robotu dohromady a nechtě hníst asi 10 minut, dokud těsto není krásně vláčné. Pokud robot nevlastníte, můžete se do toho klidně pustit i rukama, chce to ale pořádné svaly ;)
Těsto dejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut. Až zdvojnásobí svůj objem, rozdělte je na 10 stejných kousků a vyválejte z nich kuličky. 
Nyní si vezměte na pomoc jednu čínskou hůlku. Každou kuličku pomocí ní rozpulte tak, aby se vám z těsta vytvořila taková na polovinu přeložená placka. Takto nechte buns ještě 30 minut zakryté kynout.
Připravte si hrnec s horkou vodou  a pařák. Já používám ten asijský bambusový, ale je to čistě pro efekt, ten klasický kovový udělá stejnou službu :) Až budou buns vykynuté a voda se bude vařit, dejte je do páry na deset minut. 

Tak a teď už je stačí jen naplnit! :)

Na ozdobu:
pár snítek koriandru
omáčka hoisin
sriracha

Do každé bun rozmažte trochu hoisin omáčky, šťávu z marinovaného masa a plátek vepřového. Pokapte troškou srirachi, přidejte nakládanou zeleninu a pár lístků koriandru a můžete se do toho pustit! 

Ááách! :) 
My máme vyzkoušené, že na zahnání hladu pro jednoho úplně stačí 2 buns...protože jsme ale nenasytní a když nám něco chutná, moc se nekontrolujem, tak občas omylem sníme i 4 :)
Takže si radši moc lidí nezvěte, ať nakonec všichni smutně nekoukáte po přídavku ;)

Těšíme se na Vás v Brunchies okěnku na Restaurant Day!
T

You Might Also Like

0 komentářů