Zeleninová polévka minestrone s fazolemi a klobásovými knedlíčky

15:07:00

Možná se ptáte, co se stalo s blogem v posledních šesti týdnech a já bych se Vám tímto chtěla hluboce omluvit. Bohužel i foodbloggeří trpí v moderním světě občas žalostným nedostatkem
času a u mě způsobila kombinace přílišného množství práce (o té zas jinde jindy) a Vánoc,
fatální časový kolaps.

Na omluvu Vám ale přidávám recept, který osobně považuju za další nepostradatelnou zimní 
klasiku. Je v ní spousta zeleniny, díky které se budete cítit, že jíte zdravě, a přitom Vás i
samotná tahle polévka jen s kouskem pečiva spolehlivě zasytí jako večeře.

Jí se hlavně v různých částech Itálie a má proto mnoho podob. Tohle je jedna z mých
oblíbených verzí s cuketou a fazolemi, ale můžete narazit i na variantu s řapíkatým celerem
nebo kapustičkami.

Každopádně dost už k teorii, jde se vařit! Takže vitamínům a chutnému startu do nového roku
zdar, tady je recept :)
Zeleninová polévka minestrone s fazolemi a
klobásovými knedlíčky
na 4 porce budete potřebovat

50g  slaniny nakrájené na kostičky
trocha olivového oleje
1 červená cibule nakrájená na drobno
3 mrkve nakrájené na kostky
1 cuketa nakrájená na kostky
2 stroužky česneku
lžíce protlaku
konzerva krájených rajčat
konzerva bílých fazolí v nálevu
0,7 l drůběžího vývaru
3 salsicci (klobásy italského typu-uvnitř je syrové maso)

na dochucení:
balsamiková redukce (asi jedna lžíce)
italské bylinky (oregáno, bazalka)
třtinový cukr (2 lžičky)
sůl
pepř

celková doba přípravy cca 30 minut

Na trošce olivového oleje pozvolna do sklovata osmahneme na drobno nakrájenou slaninu,
 cibuli a přidáme i kostičky mrkve. Poté přidáme i česnek a cuketu, které necháme na pánvi
asi 2 minuty a přídáme rajský protlak. Vše rozmícháme a zalijeme konzervou s krájenými
rajčaty a vývarem. Vše necháme pod pokličkou vařit asi 10 minut. 

Mezitím si z klobásek vytvoříme kuličky. Jednoduše stačí obsah střívka vymáčknout a
vytvarovat do kulata. Vytvořené knedlíčky osmahneme do zlatova na pánvi a necháme zatím
stranou.

Když se nám polévka provařila, můžeme přidat zcezené fazole a připravené klobásové kuličky.
Vše necháme ještě pár minut bublat a vrhneme se na dochucování. Italské bylinky a sůl a
pepř jsou základ. U minestrone je ale důležitý i balanc kaselé a sladké chuti. Vyhrajte si
proto s balsamikovou redukcí a třtinovým cukrem- výsledná polévka by měla hlavně
zvýrazňovat přirozenou chuť rajčat. 

Chvíli provařte, ať se vše dobře spojí a voilá! Buon apetito!

Jako ideální přílohu doporučuju buť domácí focacciu, na kterou najdete
recept zde: http://winentoast.blogspot.cz/2015/11/focaccia-se-susenymi-rajcaty.html
a nebo jakoukoliv bagetu. Tu stačí nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem a krátce opéct na
pánvi jako toastík.
Chutnala? Máte nějaké vlastní nápady k podávání? Znáte i jiné verze minestrone? Napište,
ráda se o svých čtenářích konečně něco dozvím! :)

You Might Also Like

0 komentářů