Focaccia se sušenými rajčaty

12:45:00

 Pečivo je základ a to nejen české stravy. Každá světová kuchyně má svou obdobu našeho kváskového chleba. No a pro mě k salátu, polévce, jako součást předkrmu nebo prostě jen tak, je ohledně pečiva naprostý top italská focaccia.

 Vždycky na ni mám všechno potřebný doma (aby taky ne, když kyne jen z mouky a droždí) a do hodiny tak mám postaráno o skvělou svačinu nebo super partyjednohubky (lepší než chipsy, fakt!). Dokonce si tak zpětně uvědomuju, že už jsem díky téhle focaccie dostala během návštěv kamarádů i nespočet nabídek k sňatku nebo k nastěhování...

 Takže ať už si chcete zpestřit svůj oblíbený salát novou přílohou, udělat si skvělé panini a nebo nečekaně skoro bez práce ohromit kamarády na houseparty, rozhodně se pusťte do tohohle receptu.
Focaccia se sušenými rajčaty 
na jeden bochník pro 4 osoby potřebujete

400 ml teplé vody
450 g mouky
1/2 kostky droždí
4 velká sušená rajčata v oleji
4 lžíce olivového oleje 
1 velký stroužek česneku
1 lžičku soli+ na posypání

celková doba přípravy 60 minut

 Postup je úplně jednoduchý. Rozdrobte droždí do vody (pozor ať není příliš horká), vlijte do směsi mouky a soli, smíchejte v hladké těsto. Do něj přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata.

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě klasicky vykynout- bude stačit takových 40 minut.

Mezitím si už předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečícím papírem. Vykynuté těsto už nemícháme. Mělo by být nadýchané a opravdu hodně lepivé, pružné jako žvýkačka. Přeneste je tedy na pečící papír a lehce ho prsty roztáhněte do stran, aby mělo tloušťku asi 1-2 cm. Jen buďte opatrní, ať nepřijdete o vzduchové bubliny, právě ty dodávají focaccie její typickou strukturu.

Vzniklou placku pokapejte asi dvěma lžícemi olivového oleje a prsty vytvořte na povrchu v pravidelných rozestupech do těsta důlky. 
Tajný tip: použijte olej slitý ze sušených rajčat, dodá nezaměnitelnou chuť a vůni!

Celou placku posypte solí a dejte péct na asi 20 minut, dokud nebude focaccia krásně zlatavá.

Ihned po vytažení z trouby ještě horkou focacciu potřete směsí zbylého oleje a prolisovaného česneku. 

PS: K vínu super, k pivu ještě lepší! :)

A pro fajnšmekry jedna památná hláška z loňského Silvestra, kam jsem ji taky upekla: ,,To chutná vlastně ako taký lángoš.''  Nechutná, drazí mí, fakt nechutná....radši si ji zkuste upíct, jo? ;) 
T

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like

0 komentářů