Bolognese s dýňovými špagetami

10:55:00

 Miluju italskou kuchyni. Prostě miluju. Troufám si taky říct, že z ní mám něco odvařeno a přesně tak vždycky vím, na čem s ní jsem. No a tak když mám vymyslet, jak zapracovat do svýho repertoáru něco, s čím obecně nejsem úplně zvyklá pracovat, často se stane, že se to pokusím skloubit se svým oblíbeným italským receptem.

 ,,Špagetová dýně se pečená používá jako odlehčená varianta místo normálních těstovin''...no tak jo. Let's do this!

 V mém podání špagetovky se tedy s Vámi chci podělit o recept, díky kterému spojením téhle dýně s tradiční bolognese bezbolestně ozvláštníte jídelníček i tomu největšímu konzervativci. Takže vyzkoušeno, ověřeno, něco pro sebe uděláte, je to zábava jíst a musím uznat, že v chuti ten rozdíl prakticky nepoznáte.

 Mimochodem tenhle recept na bolognese je moje milované léty vypiplané děťátko, tak pst a ne, že každému prozradíte moje tajný triky! ;)

Bolognese s dýňovými špagetami
na 2 porce budete potřebovat

1 špagetovou dýni
200g mletého hovězího masa
1 plechovku drcených rajčat
100 ml passaty (šťáva z rajčat)
200 ml červeného vína (nejlépe toho, které k jídlu plánujete pít)
1 velký stroužek česneku
1 červenou cibuli
2 střední mrkve
olivový olej
oregáno
bazalka
sůl
pepř

balsamicovou redukci na duchucení
parmazán k podávání

celková doba přípravy 90 minut

 Vezměte špagetovou dýni a přepulte ji. Napříč, ne podél, jinak byste si přetrhali dýňová vlákna a místo špaget pak měli krátké nudličky! Obě půlky vydlabte od semínek, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 180°C na 30 minut.

 Mezitím si v nepřilnavém hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm cibulku do sklovata. Pak přidejte nastrouhané mrkve a nechte je lehce zezlátnout. Pak přidejte maso a pořádně je vařečkou rozdrobte, aby byly hrudky co nejmenší a nechte je zatáhnout ve směsi mrkve a cibule. Ke směsi již můžete přidat česnek, pepř sůl a bylinky a až bude maso ze všech stran zatažené, podlijte plechovkou drcených rajčat, passatou a červeným vínem a nechte směs pomalu klidně hodinu probublávat. Pokud se Vám bude tekutina hodně vyvářet, můžete ji čas od času naředit malým množstvím vody, aby omáčka příliš nezhoustla. Dochuťte podle sebe solí pepřem a mou tajnou ingrediencí- balsamicovou redukcí. 

 U bolognese totiž celý trik spočívá v tom, jak se suroviny pomalým dlouhým vařením krásně spojí dohromady a vytvoří nepopsatelně vyváženou a harmonickou chuť. Ale stačí dvě lžičky redukce a omáčka dostane úplně jiný rozměr. Balsamico ji obohatí o hloubku a bohatost, které byste u bolognese nedosáhli ani při pomalém tříhodinovém prováření. Nemluvě o tom, že já už bych tak dlouhou dobu stejně nemohla vydržet :)

 Teď už jen vyndáte z trouby půlky dýně, které jsou už krásně opečené a měkké a použijete je jako misku. Naplňte je směsí, bohatě posypte parmazánem a ještě na chvíli nechte v troubě zapéct, ať mají krásnou krustičku. A to je vše.

 Při konzumaci pak stačí vidlička, tou si z dýňové mističky podélnými tahy sami naškrábete vlastní špagety, jde to u upečené špagetovky víc než snadno :) Mňam level 10 a fun level jakbysmet (a zabaví se i děti)!


PS: Potupně se přiznávám, že osobně omáčku stejně nejradši už během vaření ujídám přímo z hrnce...musím přece zjistit, jestli už je hotová, né? :3
Krásnou neděli všem!
T

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like

0 komentářů