Ceviche z lososa s avokádem a koriandrovou omáčkou

9:19:00


Taky se Vám někdy stává, že máte období, kdy se prostě zaseknete na nějakým jídle a nemůžete se ho nabažit třeba tři měsíce?! Já to mám. Teda mám to celej život a teď zas. A moje nová láska je CEVICHE ❤ Stihla jsem ho jenom za poslední tři týdny udělat už třikrát v různejch variacích a obsese mě pořád neopouští. Naštěstí v tomhle případě aspoň neškodím svýmu pozadí- jako malá jsem to mívala třeba s paštikou a to by takhle o patnáct let později bylo asi kapku horší 😄

Takže jestli hledáte něco jednoduchýho, fresh, zdravýho a neokoukanýho, tak zbystřete zrak. Tahle jihoamerická mňamka je totiž superrychle hotová, plná ryb a zeleniny a nakopne Vás prostě vitamínama. Prý to vymysleli Peruánci, ale někdo tvrdí, že prej ten nápad přicestoval do Ameriky až s Kolumbem ze Španělska...kdo ví! 😋

Já vím jen to, že je boží a že se dá dělat z všemožnejch druhů ryb a mořskejch plodů vůbec. Bílý ryby, krevety, kalamáry...můj recept je z lososa a řeknu Vám k výběru ryby jediný pravidlo: vyberte prostě takovou, která je NEJČERSTVĚJŠÍ. A to vážně. Ryba sice touhle úpravou nezůstane syrová, to se nebojte- kyselina v citrusech ,,uvaří'' maso stejně dobře jako pánev...ale protože se maso vůbec neupravuje tepelně, ale jen pomocí kyselosti, tak je to důležitý víc než kdy jindy. Zatuchlá ryba prostě není ani dobrá, ani oukej. To by Vám nikomu neprospělo. Ani mražený v tomhle případě nebrat!

No a protože je ceviche taky superpraktický party jídlo (v kuchyni strávíte jen asi 20 minut, takže Vám zaručeně nic neuteče 😋), tak jsem si dovolila vymyslet i praktickej způsob jak ho v domácích mističkách z tortillový placky servírovat do ruky. A koneckonců ty jedlý mističky jsou tak praktický, že se Vám budou hodit i tisíckrát jindy 😊
Takže dnešní téma je jasný ZDRAVEJ PARTY SALÁT DO RUKY. Nekecám, koukněte na recept 😉
Ceviche z lososa s avokádem a koriandrovou omáčkou
na zasycení 4 osob nebo předkrm pro 8-10 lidí budete potřebovat:
Na salát
450-500g čerstvého filetu z lososa (případně jiné ryby, podle čerstvosti)¨
šťáva ze 2 citronů, 2 limet a 1/2 červeného grepu
dužina z 1/2 grepfruitu nakrájená nadrobno  
1 střední červená cibule
8-10 středních cherry rajčat
2 malé chilli papričky 
1 avokádo
2 velké hrsti koriandru
1 lžička soli
sůl+pepř na dochucení

Na koriandrovou omáčku
4 hrsti koriandru
1 avokádo
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce vody
sůl a citronová šťáva na dochucení

Na tortillové mističky
1 balení tortillových placek
formu na muffiny
1. Rybu si nakrájejte na kostičky o velikosti 0,5-1 cm a dejte je do misky spolu se šťávou z citrusů. Červenou cibuli nasekejte na tenké proužky a chilli papričky na velmi drobné kousky. Vše smíchejte s rybou a citrusovou šťávou, osolte a dejte do lednice uležet. 

2. Až maso změní barvu na světle růžovou a na zkus bude ,,uvařené'', je vyhráno (trvá asi 60-90 min podle velikosti kostek masa).
Info koutek: Kyseliny během odpočinku v lednici v mase způsobí, že proběhne denaturace bílkovin stejně jako při tepelné úpravě 😊 Nebojte se ničeho!

3. Mezitím se vrhneme na zeleninu. Nakrájejte na stejné kostky jako rybu i připravená rajčata a avokádo, natrhejte si koriandr a smíchejte s pokrájenou dužinou z grepu. Misku vložte do lednice, zeleninu s rybou smícháme až těsně před podáváním!
 4. Rozehřejte si troubu, stačí na 150°C a tortilly si rozřežte na čtvrtiny. Přiichystejte si plech na muffiny (prostě jakejkoliv s důlkama) a čtvrtku tortilly do něj umělecky aranžujte tak, že v každé prohlubni udělá takovej jako košíček. Nemusí to být nijak přesně, naopak čím ujetější tvar, tím lepší! Jen přemýšlejte nad tím, aby se Vám z výslednýho tvaru salát moc nesypal ven 😉 Stačí je péct dokřupava, což v mé elektrické troubě trvá jen asi 7 minut.
5. Tak, teď už jen omáčka a je to 😊 Avokádo, koriandr, olivový olej a trošku vody rozmixujte pokud možno do hladka. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a troškou citronové šťávy. Výsledná omáčka by ale měla chutnat výrazně po koriandru, krásně vyváží salát, kterej bude zase naopak kyselej, tak to s citronem fakt nepřežeňte 😉


6. Ryba už je světloučká? Má strukturu jako když ji grilujete? Super! Tak ji přeceďte a smíchejte s připravenou nakrájenou zeleninou. Každou porci nasypte do vychladlých tortillových mističek a případně dozdobte ještě pár lístky koriandru. A servírujte s koriandrovou omáčkou a vychlazeným drinkem!😉 
Jedinej problém, kterej s mužem doma máme je, že se v tomhle případě prostě nemůžem shodnout, co je k ceviche nejlepší pít. On tvrdí, že Corona, protože prý bez ní latinskoamerický jídla nejsou ten správně autentickej zážitek...já ale tvrdím, že k čerstvý rybě na citrusech je pivo prostě divný!
Pro mě funguje nejvíc správně vychlazený Prosecco❤ Třeba tahle extra dry kráska z alkohol.cz je podle mě k ceviche fakt největší blaho! A taky co by byla party bez bublinek😋

Tak to berte třeba jako inspiraci na pátek 😄
A víte co? Nebo si oslavte třeba sami jen tak hezkej večer. To je čas od času taky potřeba!😻
T

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ceviche mám moc ráda. Objevila jsem ho teprve nedávno na dovolené na Sicílii a musím říct, že "jídlo vařené v citronové šťávě" je fakt něco, co jsem do života potřebovala. Navíc je to takové super jídlo na večerní posezení. K tomu třeba Pink gin nebo jiný koktejl a člověk má zajištěný fakt krásný a příjemný večer s dobrým jídlem a pitím. :)

    OdpovědětVymazat