Pravé New Yorské bagely

9:41:00

Heja, T je zpět! Zpět z New Yorku, zpět v realitě, zpět na blogu :) Slíbila jsem Vám, že si to užiju (a to jsem každopádně dodržela! O tom ale možná příště...) a taky, že přivezu nějaký ty recepty, což plním konečně právě dnes :)

Pečivo není určitě jediná věc, která je tady prostě úplně jiná než ve Státech...batch brew i v nonstopu, skvělý pastrami, New York style pizza, páje, pepperoni, trendy bary s alko milkshakeama a koláčema...ale pojďme začít pěkně od základů a  z gruntu.

Těm z Vás, kdo doteď netušíte, proč některý emerický recepty prostě nefungujou tak, jak by měly, prozradím sladký tajemství- je to v MOUCE! Jop, prostě ji maj jinou! Jinak mletou, jinak nazvanou, s přídavkama aditiv (soda, pečící prášek)...no prostě blázinec.
V těch vymakanějších receptech na bagely se dozvíte, že byste měli použít ,,high-gluten flour'', teda mouku s vysokým obsahem lepku. No jo, ale moc lepku a hnětení u kynutýho pečiva taky může skončit tak, že máte místo bagelů tuhý golfový míčky. Jo, stalo se ;)
Tak jsem si vyhrnula rukávy a rozhodla se přijít tomu na kloub a zkusit najít řešení problému. No a z mýho důkladnýho bádání vyšlo pravidlo půl lžičky jedlé sody. Teprve když jsem zkusila tenhle odlehčovací fígl, dosáhla jsem konečně právě té správné kyprosti, kterou jsem ochutnala v New Yorskejch dinerech.

Pro zjednodušení receptu jsem tentokrát nafotila i postup, tak si vklidu namíchejte mimosu a pojďte si se mnou připravit konečně ten pravej brunch :)
New Yorské bagely
na 8 středně velkých bagelů budete potřebovat

500g hladké mouky
300ml teplé vody
2 kávové lžičky sušeného droždí
4 lžičky cukru 
2 dvě lžíce medu (na vodní lázeň)
1 1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
1 rozšlehané vejce na potření
posypku dle výběru (sezam, mák, chia semínka...fantazii se meze nekladou :)

doba přípravy cca 1h a 45 minut

1. Nejdřív se připravíme klasický základ na kynuté těsto. Klidně už rovnou v robotu s hnětacím hákem si smíchejte teplou vodu, kvasnice a cukr a počkejte, až se tekutina mírně rozbublá. Až budou kvasnice aktivní (asi za 5 minut), můžete stroj spustit a pomalu začít přidávat mouku promíchanou se solí a sodou. Směs nechte ve stroji hníst alespoň 10 minut. Vznikne Vám tak pružné těsto, které se při hnětení hezky odlepuje od stěn mísy. Pokud je těsto pořád příliš vlhké a nedá se s ním dobře pracovat v ruce, podsypte je trošku mouky (může být až extra 60g, dle vlhkosti).


2. Takto připravené těsto nechte pod navlhčenou! utěrkou na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 50 minut). Celou dobu co s těstem pracujete se snažte omezit mouku, kterou si pomáháte při zpracování a dbejte na to, že Vám těsto nesmí nikdy oschnout. Bagely by skončily s tvrdou chlebovou kůrkou! :) 
3. Až bude těsto vykynuté, na válu ho rukama pořádně propracujte, aby se zbavilo velkých vzduchových bublin. Zakryté nechte ležet asi dalších deset minut. 

4. Těsto rozdělte na 8 stejných bochánků a pečlivě je vytvarujte dokulata. nejlíp Vám to půjde pomocí techniky vytahování okrajů (nejlíp to odkoukáte tady ve videu). Prostě natahujete tu horní blanku každé kuličky a balíte okraje směrem dolů. Obdobně se to dělá třeba i s toastovým chlebem! Tenhle fígl Vám pomůže s krásně hladkou krustičkou bagelu, která pak v troubě nepopraská :)
5. Každému bochánku vytvořte uprostřed pomocí prstů otvor. Jde to jednoduše, prostě začnete jedním a pak dírku roztáhnete aby měla tak 2 cm v průměru. Vzniklé kroužky nechte ještě 10 minut zakryté utěrkou kynout. 
6. Mezitím si připravte horkou vodu se dvěma lžícemi medu. Med pomůže krásně glazuře :) Až kroužky vykynou, opatrně každý v horké vodě povařte. Bude jim úplně stačit minuta z každé strany. Po uvaření už budou bagely lehce naběhnuté, nechte je stranou okapat a připravte si pečící papír na plech. Troubu rozehřejte na 180°C.
7. Rozmíchaným vejcem potřete povrch všech okapaných bagelů a posypte je libovolnými semínky. V troubě rozehřáte na 180°C pečte asi dvacet minut, dokud bagely nebudou krásně zlatohnědé! 
A vytaženej z trouby! :) Áách
Dobrou chuť!
T

You Might Also Like

0 komentářů