Vaječňák z mandlového a kokosového mléka

7:00:00


Tak tu máme třetí adventní neděli! Venku se to teda sice zrovna moc netváří, ale zkuste si vlézt do nějakýho obchoďáku a hned Vám to ta tlačenice lidí připomene! :( Já se přiznám, že Vánoční typ zrovna moc nejsem, ani na světýlka nebo nějaký ty věnce si nepotrpím...a to, že bydlím v centru Prahy tomu v prosinci teda opravdu moc nepomáhá :D Proboxovat se domů nebo nedejbože zaparkovat v okolí auto je během adventu prostě nemožný! Letos navíc Vánoce u nás ani slavit nebudeme, letíme totiž s mužem do New Yorku. Těším se jak malá, protože jsem ve Státech ještě nebyla, a tak se na takový ty klasický vánoční věci, jako pečení cukroví, úklid a výzdoba, vlastně ani nesoustředim :)

Do sváteční nálady mě ale aspoň na chvíli dostal foodbloggerskej brunch, který se konal minulý týden v The Senses. Sešly jsme se tam s holkama z Na skok v kuchyni, Detox chutně, Sweet World by Barus, Yummy Mummy Foodie a dalšíma a nad sklenkou vína s dobrotama, co jsme navařily a navzájem ochutnávaly, si moc užily nedělní odpoledne :) 

Já na brunch připravila mimo jiné i bezlepkové mandlové cantuccini a vaječňý likér bez cukru z mandlového a kokosového mléka. No a vzhledem k tomu, že se nejen vyprodal, ale dokonce jsem na něj dostala i nějaké objednávky s sebou, napadlo mě, že hodně z Vás možná tahle rostlinná alternativa vánoční klasiky nenapadla, tak by se Vám mohl hodit recept :) V chuti je totiž  tenhle nemléčný vaječňák trochu jiný, než jste zvyklí od klasiky, kromě koření ucítíte i jemnou chuť mandlí a kokosu...což já osobně naprosto miluju :) A navíc když je bez laktózy a úplně bez rafinovaného cukru...tak je vlastně skoro zdravej, ne? :)

Vaječňák z mandlového a kokosového mléka
na necelý litr budete potřebovat 

250 ml mandlového mléka
1 plechovku kokosové smetany
150 ml rumu 
3-4 žloutky (podle velikosti vajec)
50ml datlového nebo agávového sirupu 
(2 lžíce medu volitelné)
vanilkový lusk
koření (skořice, muškátový oříšek, hřebíček)


Jednoduše si nalejte do rendlíku mandlové mléko, přidejte sirupy a koření a nechte pomalu prohřívat. Podélně rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábněte semínka. Ta i s luskem také vhoďte do hrnce. Až bude mléko vlažné, zamíchejte k němu kokosovou smetanu. Prohřívejte dál a pořádně rozmíchejte, směs se musí pořádně spojit. POZOR, NESMÍ ALE DOJÍT AŽ K VARU! Ideální je, když se trefíte plus mínus na takových 80 stupňů.

Mezitím si oddělte žloutky a bílky dejte stranou. Budou se Vám určitě hodit na pečení- v mém případě jsem je hned využila právě na mandlové cantuccini :) 

Tak a teď pozor. Z horké mléčné směsi odeberte tak naběračku nebo dvě do misky a rozmíchejte se žloutky. Ty se vám díky tomu ztemperují (přizpůsobí teplotu) a tak se vám pak ve vaječňáku nesrazí :)
Žloutkovou směs vlejte do horkého mléka a za stálého míchání metličkou pozvolna provařte asi 10 minut. Vejce se tepelně upraví, vaječňák se díky nim zahustí a vy nic neriskujete :) 

Po provaření nechte vychladnout do pokojové teploty a přidejte podle své chuti rum. Stačí vám obyčejnej tuzemák, obecně ale platí pravidlo, že čím jemnější rum, tím jemnější vaječňák. Pak ho taky můžete přidat klidně víc a nikdo se nebude rozčilovat, že je moc alkoholickej ;) 

Tip pro fajnšmekry: zkuste místo rumu použít amaretto! Zvýrazní se tak chuť mandlí a likér dostane úplně jiný grády :) 


Příště si můžeme říct, jak jednoduše naložit s těma zbylýma bílkama, chcete? :) Cantuccini, nebo-li ty sušenky, který můžete vidět na druhé fotce, jsou totiž super cukroví hlavně v tom, že Vám ani v kombinaci s vaječňákem nevyvolají hyperglykemickej záchvat. Což já teda oceňuju nejvíc. Na přeslazenost si totiž fakt zrovna moc nepotrpím...

Jo a navíc jsou strašně jednoduchý a dají se upéct i bezlepkový! ;) Tak ve čtvrtek, jo?

Hezkou neděli!
T








You Might Also Like

2 komentářů

  1. Dobrý den, prosím, jak velkou plechovku kokosové smetany do vaječňáku... 400ml? Děkuji, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Zuzano! Ano, bude vám úplně stačit klasická 400ml plechovka.
      Snad se podaří :) Hezký den T

      Vymazat