Vaječňák z mandlového a kokosového mléka
7:00:00
Tak tu máme třetí adventní neděli! Venku se to teda sice zrovna moc netváří, ale zkuste si vlézt do nějakýho obchoďáku a hned Vám to ta tlačenice lidí připomene! :( Já se přiznám, že Vánoční typ zrovna moc nejsem, ani na světýlka nebo nějaký ty věnce si nepotrpím...a to, že bydlím v centru Prahy tomu v prosinci teda opravdu moc nepomáhá :D Proboxovat se domů nebo nedejbože zaparkovat v okolí auto je během adventu prostě nemožný! Letos navíc Vánoce u nás ani slavit nebudeme, letíme totiž s mužem do New Yorku. Těším se jak malá, protože jsem ve Státech ještě nebyla, a tak se na takový ty klasický vánoční věci, jako pečení cukroví, úklid a výzdoba, vlastně ani nesoustředim :)
Do sváteční nálady mě ale aspoň na chvíli dostal foodbloggerskej brunch, který se konal minulý týden v The Senses. Sešly jsme se tam s holkama z Na skok v kuchyni, Detox chutně, Sweet World by Barus, Yummy Mummy Foodie a dalšíma a nad sklenkou vína s dobrotama, co jsme navařily a navzájem ochutnávaly, si moc užily nedělní odpoledne :)
Já na brunch připravila mimo jiné i bezlepkové mandlové cantuccini a vaječňý likér bez cukru z mandlového a kokosového mléka. No a vzhledem k tomu, že se nejen vyprodal, ale dokonce jsem na něj dostala i nějaké objednávky s sebou, napadlo mě, že hodně z Vás možná tahle rostlinná alternativa vánoční klasiky nenapadla, tak by se Vám mohl hodit recept :) V chuti je totiž tenhle nemléčný vaječňák trochu jiný, než jste zvyklí od klasiky, kromě koření ucítíte i jemnou chuť mandlí a kokosu...což já osobně naprosto miluju :) A navíc když je bez laktózy a úplně bez rafinovaného cukru...tak je vlastně skoro zdravej, ne? :)
Vaječňák z mandlového a kokosového mléka
na necelý litr budete potřebovat 250 ml mandlového mléka
1 plechovku kokosové smetany
150 ml rumu
3-4 žloutky (podle velikosti vajec)
50ml datlového nebo agávového sirupu
(2 lžíce medu volitelné)
vanilkový lusk
koření (skořice, muškátový oříšek, hřebíček)
Jednoduše si nalejte do rendlíku mandlové mléko, přidejte sirupy a koření a nechte pomalu prohřívat. Podélně rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábněte semínka. Ta i s luskem také vhoďte do hrnce. Až bude mléko vlažné, zamíchejte k němu kokosovou smetanu. Prohřívejte dál a pořádně rozmíchejte, směs se musí pořádně spojit. POZOR, NESMÍ ALE DOJÍT AŽ K VARU! Ideální je, když se trefíte plus mínus na takových 80 stupňů.
Mezitím si oddělte žloutky a bílky dejte stranou. Budou se Vám určitě hodit na pečení- v mém případě jsem je hned využila právě na mandlové cantuccini :)
Tak a teď pozor. Z horké mléčné směsi odeberte tak naběračku nebo dvě do misky a rozmíchejte se žloutky. Ty se vám díky tomu ztemperují (přizpůsobí teplotu) a tak se vám pak ve vaječňáku nesrazí :)
Žloutkovou směs vlejte do horkého mléka a za stálého míchání metličkou pozvolna provařte asi 10 minut. Vejce se tepelně upraví, vaječňák se díky nim zahustí a vy nic neriskujete :)
Po provaření nechte vychladnout do pokojové teploty a přidejte podle své chuti rum. Stačí vám obyčejnej tuzemák, obecně ale platí pravidlo, že čím jemnější rum, tím jemnější vaječňák. Pak ho taky můžete přidat klidně víc a nikdo se nebude rozčilovat, že je moc alkoholickej ;)
Tip pro fajnšmekry: zkuste místo rumu použít amaretto! Zvýrazní se tak chuť mandlí a likér dostane úplně jiný grády :)
Příště si můžeme říct, jak jednoduše naložit s těma zbylýma bílkama, chcete? :) Cantuccini, nebo-li ty sušenky, který můžete vidět na druhé fotce, jsou totiž super cukroví hlavně v tom, že Vám ani v kombinaci s vaječňákem nevyvolají hyperglykemickej záchvat. Což já teda oceňuju nejvíc. Na přeslazenost si totiž fakt zrovna moc nepotrpím...
Jo a navíc jsou strašně jednoduchý a dají se upéct i bezlepkový! ;) Tak ve čtvrtek, jo?
Hezkou neděli!
T
2 komentářů
Dobrý den, prosím, jak velkou plechovku kokosové smetany do vaječňáku... 400ml? Děkuji, Zuzana
OdpovědětVymazatZdravím Zuzano! Ano, bude vám úplně stačit klasická 400ml plechovka.
VymazatSnad se podaří :) Hezký den T