Osvěžující zmrzlina s rebarborou a mascarpone

5:19:00

Počasí začíná pomalu ale jistě naznačovat, že za chvíli už bude stabilně teplo a připomínat nám, jak je super vyrazit si do parku a s dekou a vínem si povídat na sluníčku :) Mě to krásný počasí teda minulej fakt týden pořádně nakoplo! Teď už se zase pro změnu ochladilo a na střídačku se sluncem sněží a prší, já se ale otrávit nenechám: Pojďme spolu přivolat teplo první várkou domácí zmrzliny! 

Minulý týden jsem přišla na trh a objevila tam mezi zimní zeleninou konečně první várky české rebarbory!. Jak si ti z Vás, kdo sledují můj Instagram už jistě všimli, udělalo mi to takovou radost, že jsem to s ní rozjela ní hned na několika frontách :) Kdo nezná rebarborovou zavařeninu nebo koláč s drobenkou našich babiček jakoby nežil... Ale já se s Vámi chci dneska podělit o trochu modernější využití rebarbory, ve kterém navíc zužitkujete všechny nepotřebné odřezky, které by na koláči nebyly hezké a stejně byste je vyhodili. 

Sladkokyselost rebarbory spolu s krémovým mascarpone vytváří tak bohatou a přitom fresh kombinaci chutí, že si ji určitě stejně jako já oblíbíte na první dobrou. A navíc, tahle exklusivní rebarborová bude k dostání jen u Vás doma ;)
Domácí zmrzlina s rebarborou a mascarpone
na asi 300 ml zmrzliny (4 porce) budete potřebovat:

100 g očištěné rebarbory
200 ml vody
150 g zlatého sirupu (koupíte např. v Marks & Spencer)
1/2 citronu
vanilkový lusk
3 lžíce mascarpone

Očištěnou rebarboru nakrájejte na asi 2 cm velké kousky. V rendlíku povařte vodu spolu se sirupem, citronovou šťávou a semínky z vanilkového lusku, dokud se vše nerozpustí. Pak už můžete vhodit rebarboru. Stačí ji v horkém roztoku vařit asi 5 minut. Pak  rendlík odstavte z ohně a nechte směs vystydnout do pokojové teploty.  

Až bude vše studené, dejte si rebarboru stranou. Do tekutiny vmíchejte asi 2 lžíce sypké želatiny a krátce zahřejte. Poté rebarboru spolu s 2-3 lžícemi rozvaru rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Ochutnejte a případně doslaďte podle své chuti:)K pyré přidejte mascarpone, důkladně je rozmíchejte a nalijte směs do plastové krabičky. 

Pokud máte doma zmrzlinovač, máte v téhle části receptu velkou výhodu, stroj se totiž o hladkost směsi během mražení postará sám. Jde to ale i bez něj, pěkně postaru :) Takže my co tuhle vymoženost nevlastníme, jednoduše vložíme krabičku do mrazáku. Směs pak stačí tak 2-3x během mražení promíchat vidličkou, aby se v ní neudělaly velké ledové krystaly a zůstala nám hladká jako ze zmrzlinovače:) A je to!

Tajný TIP!: k podávání doporučuju posypat třeba rozdrcenými s domácími zázvorkami. Mňam! :3
PS: Tahle zmrzlina se mnou mimojiné o víkendu cestovala i na návštěvu ke tchánům a teda řeknu Vám, že by vážně obměkčila asi i kamennou sochu ;) Určitě ji taky zkuste!
A užívejte jara :*

Vaše T




You Might Also Like

0 komentářů